DE ‘OER’-KILO IS BINNENKORT NIET MEER GELDIG

Le Grand ‘K’ zoals de Fransen hem liefkozend noemen heeft binnenkort afgedaan. De Grote ‘K’, oftewel de kilo. Hij heeft de grote van een appel. De standaard van het gewicht gaat binnenkort met pensioen. Een nieuwe standaard komt eraan.

Het zou zomaar het begin van een thriller kunnen zijn. Ergens, ten westen van Parijs, diep onder het oude kasteel van een hertog, ligt een object van onmetelijke waarde. De kluis waar het object, met de grote van een appel, zich in bevindt kan alleen geopend worden met drie sleutels. Iedere sleutel is in bezit van een ander. Alle drie de bezitters moeten een andere nationaliteit hebben en tegelijkertijd de sleutel omdraaien. De kluis is anders niet te openen. Het object, Le Grand ‘K’ rust al 130 jaar lang ongestoord diep onderin het Pavillion de Breteuil.

De kilo is voor alles wat gewogen moet worden de standaard. Ook andere ‘maten’, worden omgerekend naar de kilo of een deel daarvan. Een kilo is standaard het gewicht van 10x10x10centimeter water. Maar dat is tegenwoordig niet meer exact genoeg. De kilo is de laatste maat die nog gemeten wordt aan een fysiek voorwerp. Onder andere de meter werd ook aangepast. Deze heeft nu dit als definitie: het is de afstand die licht aflegt gedurende een fractie van een seconde in een vacuüm ruimte.

Wetenschappers werken er al een tijdje aan om ook de kilo zo perfect mogelijk te krijgen. Binnenkort is het dan zover. In de loop van de week komen honderden wetenschappers bijeen in het Paleis van Versailles om het officieel te maken.

De kilo kreeg ook een nieuwe definitie. Waarschijnlijk zullen de wetenschappers die deze week dan bijeen komen de enigen zijn die het begrijpen. Daar komt ie dan: Een kilo is gelijk aan de ratio van quantum energie die de frequentie van licht kan dragen in verhouding tot diezelfde frequentie, oftewel: 6.626×10-34 Joule seconde.

Gewoon een vraag: wat is een seconde? Opgelet:” Een seconde is de tijd die een Cesium 133-atoom nodig heeft om exact 9,192,631,770 keer te trillen. Maar dan wel exact dat aantal keren.” Geen meer of minder!

Alle gekheid op een stokje, maar wat moet een gewoon mens met die definities? Daar kan zo’n 90 % van mensen met een hogere opleiding niet eens wat mee. In een ver grijs verleden leerde men kinderen, op wat toen ‘lagere school’ heette, het verhaal van 10x10x10cm water. En dat bleek al bij sommigen te veel van het goede. Nu komt bijvoorbeeld een leerling bij zijn docent en vraagt:”Wat is een kilo?” Tja, en dan? Verteld hij/zij dan de oude versie? Het leuke spannende verhaal van het kasteel met de drie sleutels en de appel? Dat zou kunnen. Maar dat klopt dan niet en dan verteld hij dus niet de waarheid aan zijn/haar leerling? In deze mag je zelfs de vraag stellen of hij/zij het überhaupt zelf begrijpt, laat staan uitleggen.

Laten we dat in dit geval dan dus maar vergefelijk noemen. Natuurlijk wel alleen maar net zo lang tot we de wetenschappelijke definitie van de waarheid krijgen voorgeschoteld. En laat nou net dat de definitie moeten worden van een maatstaf waar de mensheid sinds zijn bestaan de allergrootste problemen mee heeft.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram