VERENIGDE STATEN SCHUIVEN MAAR BLIJVEN VERDEELD

De tellingen duren nog voort en dat zal ook nog even aanhouden. Inmiddels is wel duidelijk dat in de VS wel flinke veranderingen plaats hebben gevonden, maar ook weer niet. Maar wat betekend dat dan?

Lambert Rinkens, Landgraaf 7 november 2018, 08:21

Nu wil een normaal denkend mens niet in de VS wonen. Laten we eerlijk zijn. Bijna de helft van de bewoners steunt een president die racist, seksist en door en door corrupt is. Daar wil je dus echt niet wonen. Wel leuk aan de VS? Hun verkiezingen. Democratisch kun je ze niet noemen. De democraten verloren de laatste presidentsverkiezingen terwijl ze 3 miljoen kiezers méér hadden. Ga dat maar eens uitleggen in een normale democratie. In de VS is dat geen probleem. Die weten niet beter.

Maar hun verkiezingen zijn een thriller. Ze zijn in, ook of vooral door hun kiessysteem, extreem spannend. Continu wordt er op meerdere plaatsen tegelijk op het scherpst van de snede om de overwinning gestreden. Zo ook nu.

Senaat

Het begint in Florida. Florida heeft daar in de VS een reputatie voor spanning en ‘close call’ uitslagen. Minimale verschillen, de beslissing valt of staat met enkele duizenden stemmen. Deze verkiezingen nemen de democraten de leiding, houden die even vast en dan nemen de republikeinen over. En het verschil is en blijft urenlang, tot aan het einde toe, bestaan uit die enkele duizenden stemmen. Deze staat is voor de democraten eigenlijk cruciaal om Trump te wippen. Die kans lijkt dan meteen al een stuk minder.

Texas. Een van de andere staten waar de democraten hun hoop op gezet hebben. Idem dito. Eerst nemen de democraten de leiding en dan keren de kansen. Een verloren kans om Trump in de senaat aan te pakken, maar vooral een domper omdat hun kandidaat, Beto O’Rourke, een absoluut jonge begaafde politicus is, die nu al als toekomstig presidentskandidaat genoemd wordt. Zou hij wel hebben weten te winnen, zou dat een gigantische boost geweest zijn voor de democraten in de toekomst.

De senaat is verloren voor de democraten. De kans om Trump echt aan te pakken is weg. De komende twee jaar zit de VS en de rest van de wereld met de notoire leugenaar opgescheept. Het wordt echter nog erger voor de democraten. In plaats van te winnen in de senaat, gaan er nog zetels verloren ook. De kiezers in de VS geven desbetreffend groen licht aan hun kandidaten, maar ook aan Trump. Hem kan nu nog maar weinig gebeuren. In het congres verloopt de zaak anders.

Congres

Wat het congres betreft verloopt het compleet anders. Daar gaan miljoenen stemmen meer naar de democraten. Positief: vooral vrouwen, jongeren en mensen uit de suburbs kiezen nu democratisch. De democraten hadden 23 zetels nodig om de meerderheid terug te krijgen en dat halen ze meer dan ruimschoots. Er zullen meer vrouwen in het Congres komen dan ooit te voren. Daar zit voor de democraten de grote winst in. Er zijn drie grote groepen die steeds meer naar hun kant opschuiven. Dit zullen zij echter wel moeten weten vast te houden én uit te breiden om de volgende presidentsverkiezingen wel tot een succes te maken.

Het verlies in het congres heeft gevolgen voor Trump en zijn regering. Niet alleen krijgt hij er nu zo goed als geen wetten meer voor mekaar, hij zal ook een hele hoop commissies op zijn dak krijgen met voor hem heel moeilijke vragen. Een daarvan is dat zij nu eens eindelijk zijn belastingopgave willen zien. Die houdt hij nu al jarenlang angstvallig geheim.

Conclusie

Trump weet zijn aanhang ondanks zijn haatzaaien aan zich te binden en te mobiliseren. Dat zal hij nu en in zijn resterende tijd ook volop uitbuiten. Het behouden van de senaat zal hij als winst aan de man brengen. Ook zal hij er volop gebruik van maken om zich herkiesbaar te stellen.

De democraten nemen een flinke stap in de goede richting. Zij winnen en verliezen gelijktijdig. Tevreden over de winst en diep teleurgesteld over het feit dat zij Trump niet hebben kunnen lozen.

De VS is en blijft verdeeld. En dat zal er met Trump als president niet beter op worden.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram