LIMBURGSE CINEASTEN VALLEN IN DE PRIJZEN BIJ NEDERLANDSE FILMDAGEN

In Vlissingen vond afgelopen weekend het NOVA FILMFESTIVAL plaats. Daar wisten enkele Limburgse cineasten in de prijzen te vallen met beladen maar sterke films.

Lambert Rinkens, Landgraaf 7 november 2018, 19:42

Het NOVA filmfestival werd door filmclub ZEEVA te Vlissingen georganiseerd. Om daar echter eerst eens terecht te komen is al een klus op zich. Dan ook nog eens in de prijzen te vallen, maakt het alleen maar nog mooier. En dat weten de Limburgse cineasten dan ook aardig te waarderen.

Ineke en Peter Brouwers en Jef Caelen. Zij wisten tot de finale door te dringen nadat de provincie een selectie had gemaakt via de regionale dagen.

Beide Limburgse inzendingen hadden een beladen thema. Bij Ineke en Peter Brouwers een fictie film met de titel ‘Groetjes Henk’. Het is een speelfilm over een vrouw die haar man verliest en die tijdens een vakantie poogt haar leven weer op te pakken. Ineke en Peter Brouwers vallen overigens wel vaker in de prijzen.

Bij Jef Caelen, voorzitter van de LOVA,  is het een non fictie film genaamd ‘Die zwei blaue augen’. Het is een indringde film over het leven van Jos Caelen. Jos Caelen is een kunstenaar die, gesteund door zijn vrouw, het schilderen weer oppakt ondanks dat er bij hem Parkinson als diagnose gesteld is. Jef Caelen verteld er het volgende over: ” Jos Caelen is mijn 80-jarige neef, die een leven lang als schilder/dichter verdienstelijk werk gemaakt heeft. Gezien onze band mocht ik heel ‘dichtbij’ komen, ook op momenten dat hij samen met zijn vrouw Irene redelijk intieme gesprekken voerde. Je bent dan vervolgens op twee manieren betrokken: als cineast, maar ook als familielid, die zich zorgen maakt en getuige is van aftakeling met alle gevolgen van dien.”

Over het werken met zware beladen thema’s verteld hij: “Ik heb vaker in mijn films zwaardere thema’s gekozen, maar meestal vanuit een luchtige benadering. Met het ouder worden neemt de neiging toe om thema’s te kiezen die te maken hebben met levenszin, enz. Natuurlijk is elke film een proces en zeker ook ‘Die zwei blaue augen’, en door je betrokkenheid houdt dat jezelf indringend bezig. Maar dat vind ik een mooie extra opbrengst.”

De films van de Limburgse prijswinnaars kunnen dankzij hun winst nu uitgekozen worden om deel te nemen aan het Unica, het Wereld Film Festival. Dit festival zal in 2019 in Zeist georganiseerd worden en wel van 24 augustus tot en met 31 augustus.

Mocht er nu interesse zijn om zelf ook als cineast aan de slag te gaan is er nog een tip van Jef Caelen:” Neem vooral de tijd, zodat de betekenis van wat er aan de hand is goed kan doordringen om op basis daarvan keuzes te maken.”

Informatie over Limburgse Filmclubs vindt u op : http://www.cinelova.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk