JAPAN WIL ZELFDE REACTOR ALS FUKUSHIMA OPSTARTEN

De Japan Nuclear Regulation Authority heeft haar goedkeuring aan het opstarten van een reactor met dezelfde basisbouw als de Fukushima-reactor gegeven. Het betreft een model dat al 40 jaar oud is.

Lambert Rinkens, Landgraaf 7 november 2018, 21:44

De Tokai Daini centrale ligt in de Ibaraki prefecture. Fukushima ligt al aardig in de buurt van Tokio. Ibaraki Prefecture ligt nóg korter bij op slechts 99 kilometer van de de metropool.

Japan Atomic Power CO is uitbater van de centrale en zal er alles behalve rouwig om zijn dat er nu de goedkeuring is. Haar centrales liggen al twee jaar stil. Ook de Tokai Daini reactor kreeg een enorme klap van een Tsunami. Een 5.4 meter hoge muur van water denderde over de reactor. De reactor stopte echter in tegenstelling tot die in Fukushima wel automatisch.

Het gebruik van nucleaire energie is in Japan hoogst omstreden. Daar trekt de regering van premier Abe zich echter niet veel van aan. Na de ramp in Fukushima liggen de zes reactoren daar stil om ontmanteld te worden. Dit zal in totaal een 10 jaar gaan duren.

Momenteel wonen er tienduizenden slachtoffers van de reactorramp nog steeds in noodwoningen zonder ook maar enige steun van de overheid te ontvangen. Overigens liet de regering destijds een wet aannemen die journalisten die over Fukushima schrijven een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Te ver door rechercherende journalisten zijn over dat thema allesbehalve welkom.

De goedkeuring betekend trouwens nog niet dat het ook daadwerkelijk gebeuren gaat. Lokale bestuurders en prefectuur moeten ook hun goedkeuring geven.

Bron: JapanToday

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk