IN NEDERLAND WORDEN JAARLIJKS €16 MILJARD WITGEWASSEN

Onder- en bovenwereld raken steeds meer met elkaar verstrengeld. En het witwassen van geld is in Nederland blijkbaar alles behalve lastig. Uit een onderzoek blijkt jaarlijks zo’n 16 miljard euro ‘schoon’ te worden.

Lambert Rinkens, Landgraaf 5 november 2018, 20:34

Onderzoek van Universiteit Utrecht toont dat €16 miljard witgewassen wordt. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum, WODC. Dit onderzoek had de mooie titel ‘Aard en omvang van criminele bestedingen’.

Het is overigens niet een jaarlijks wederkerend onderzoek het laatst gebeurde dit in 2004. Met de nu bekende cijfers zou men toen op €13 miljard zijn uitgekomen. Volgens het onderzoek zou €9 miljard uit het buitenland komen. Grotendeels, zo’n 90%, zou afkomstig uit drugshandel en fraude. Het onderzoek gaat eigenlijk over cijfers die van voor 2014 zijn. Tot en met 2014 zijn namelijk de criminaliteitscijfers bekend. Volgens de onderzoekers zou er echter weinig veranderd zijn.

De verstrengeling van onder en bovenwereld is volgens onderzoekers te zien aan de manier waarop financiële adviseurs erbij betrokken worden. Het zou steeds makkelijker zijn om mensen uit die wereld te vinden die bereid zijn om aan constructies mee te werken die hoogst twijfelachtig zijn.

Het uitgeven van witgewassen geld

Het WODC deed ook een onderzoek naar de bestedingen van het geld en wel onder de wonderschone titel: “Aard en omvang van criminele bestedingen.” Er werden bij het onderzoek gedetineerde criminelen geïnterviewd met de vraag waar zij het geld aan uitgaven. Uit hun antwoorden bleek veelal het volgende:”Uitgeven aan dagelijkse levensbehoeften.” Met de bovengenoemde cijfers verschillen die dagelijkse levensbehoeften dan blijkbaar behoorlijk van die van de normale burger.

Meer in de lijn van verwachte antwoorden was het ook vaak voorkomende: “Investeren in beleggingen in onroerend goed in het buitenland.” Het gaat dan vooral om land, woningen en hotels. Verder was het opvallend dat men ook aan ‘zijn oude dag’ dacht.

Tot slot een tip voor de Marbella-reiziger. Beleggen in woningen in Spanje, en dan vooral in Marbella zijn in deze kringen behoorlijk in trek. Wees dus voorzichtig met het op de foto zetten van voorbijgangers of andere aanwezigen. Lang niet iedereen in Marbella is daar schijnbaar blij mee.

Bron: WODC


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk