HARDY MERTENS, GRENZELOOS!

Een documentaire van regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten. Een documentaire over wie? Over Hardy Mertens, de man aan wie de blaasmuziekwereld heel veel te danken heeft.

Maurice Nijsten en Dénise Nijsten werkten jarenlang aan de documentaire over Hardy Mertens. Maurice Nijsten werd onlangs nog door de provincie Limburg beloond bij zijn 50-jarig jubileum met de ‘Maurice Nisten Oeuvreprijs’. De prijs met die naamgeving zal in de toekomst iedere twee jaar worden uitgereikt aan iemand die Limburg op bijzondere wijze in beeld brengt.

Hardy Mertens

Geboren en getogen in Nieuwenhagen, woont in Kerkrade een Limburger die mondiaal bekend is, behalve in eigen land. Hij woont dan wel in Kerkrade, maar hij is meestal het grootste deel van het jaar aan het werk in het buitenland, vaak ergens in Europa of Azië. Die bescheiden Limburger is Hardy Mertens, componist en dirigent. Meer dan 150 van zijn composities worden wereldwijd uitgevoerd. Vooral symfonische blaasmuziek en ook kamermuziek vormen het belangrijkste repertoire. Zijn Belgische uitgever, Louis Martinus, levert zijn bladmuziek in diverse staten van de USA, in talloze Europese landen en verder o.a. in Japan, China, Thailand, Maleisië, Australië, Brazilië, Colombia et cetera.

Filmmaker Maurice Nijsten en zijn assistente Dénise Nijsten noemen Hardy Mertens zelfs de “Jaap van Zweden van de blaasmuziek”, met dit verschil  dat verschil dat Hardy Mertens vooral bekendheid geniet als componist. Bijna 3 jaar lang hebben Maurice en Dénise Nijsten hem gevolgd, zowel in binnen- als buitenland. Zo werden ook opnamen gemaakt in o.a. Singapore en Sardinië. door het grote aantal ‘draaidagen’ werd het mogelijk om hem ‘dicht op de huid te kruipen’. Openhartige gesprekken, prachtige concerten en ‘een uitvoerige kijk in de keuken’, maken het portret compleet. het resultaat: een uniek portret van een uniek persoon.

Twee citaten van topdirigenten over Hardy Mertens, Pierre Kuipers: “Zijn prachtige manier van componeren, hij is een groot schrijver.” En Jan Cober:”Hardy Mertens, muzikale alleskunner. Ik denk dat de hele blaasmuziekwereld héél erg veel dank verschuldigd is aan aan datgene wat hij voor ons heeft gedaan.”

De première

De première zal plaatsvinden op 15 december in het Parkstad Limburg Theater Kerkrade. Aanvang 20.00 uur. De film heeft een lengte van 80 minuten. De feestelijke wereldpremière wordt voorafgegaan door een miniconcert van 25 minuten met Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide, een muzikale ode aan Hardy Mertens. Na de pauze de documentaire: “Hardy Mertens grenzeloos”

Prijs: €12.50 inclusief een kop koffie/thee vóór aanvang  van de voorstelling. Kaartjes zijn te koop via: http://www.plt.nl/programma/hardy-mertens-grenzeloos/15-12-2018-20-00


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk