REPUBLIKEINEN VERVALSEN AMERIKAANSE MIDTERM VERKIEZINGEN

In de nacht van komende dinsdag op woensdag vinden in de USA de Midterm verkiezingen plaats. De peilingen zien er voor de republikeinen niet geweldig uit. Letterlijk iedere stem kan het verschil maken, dus grijpen de republikeinen naar alle middelen. Zelfs de smerigste.

Lambert Rinkens, 3 november 2018, 23:17

In de senaat is er een verschil van 4 zetels tussen democraten en republikeinen. De verschillen zijn dus al klein. Iedere staat die nu voor de republikeinen verloren gaat kan de nekslag zijn voor Trump. Verliest hij in een van beide kamers de meerderheid is hij aan de genade van de democraten overgeleverd.

Het betekent echter meer. Men kan de Midterm verkiezingen gerust als een tussentijdse graadmeter beschouwen. Verliest hij, Trump, de Midterm dan is dat een klap in zijn gezicht en een afkeuring van zijn beleid. Het betekent echter ook dat aardig wat afgevaardigden hun vet betaalde baan verliezen. Ook daar liggen zij dus niet op te wachten.

Nu is het echter wel zo dat een land dat zichzelf als de machtigste democratie ter wereld beschouwd ook als democratie dient te handelen. En daar zit een meer dan behoorlijke kink in de kabel.

Enkele voorbeelden:

  • In Noord-Dakota namen de republikeinen een wet aan die het zo goed als onmogelijk maakt voor de oorspronkelijke bewoners, natives of indianen genoemd, om naar de stembus te gaan. Mensen met een vast adres mogen er wel nog stemmen, mensen zoals de natives wonen in reservaten en gebruiken meestal een postbus. Duizenden stemgerechtigden zijn dat ineens niet meer.
  • In Indiana haalde de republikein Connie Lawson maar liefst 480.000 kiezers van de lijsten na de verkiezingen van 2016.
  • In Ohio haalde John Husted diuzenden van de lijst.
  • In Missouri werkt Jay Ashcroft met een nieuwe definitie van identificatie. Een rechter oordeelde dat er tegenstrijdig en misleidend door Jay Ashcroft gehandeld werd. 

De lijst is nog lang niet ten einde. Om echter niet nodeloos een opsomming weer te geven nemen we Georgia als laatste voorbeeld.

Daar weigert de republikein Kemp om , zoals te doen gebruikelijk, voor de verkiezingen terug te stappen. De controle over wat er gebeurd op de stembureaus blijft dus volledig onder zijn controle. “Dit om de integriteit te waarborgen…”, aldus Kemp. Die integriteit is echter ver te zoeken. De stemmen van 50.000 kiezers zijn er geblokkeerd. En stemcomputers in ‘democratische’ wijken? Die werken veelal niet. Stembureaus verhuizen ook eensklaps. Bij een van deze verhuizingen gaf men als reden op dat het bureau niet bereikbaar was wegens werkzaamheden. Een tv-ploeg die een kijkje ging nemen, kon echter in de verste verte geen werkzaamheden vinden.

De Associated Press berichte dat er 53.000 kiezers de dupe waren van Kemps acties. Maar liefst 70% van hen zijn Afro-Amerikaans.

Conclusie is simpelweg deze. Er zijn meerdere staten waar het een nek aan nek race is. Bedenkt men dan dat er over de hele VS tig-duizenden hun stemrecht ontnomen wordt moge duidelijk zijn dat de democratie in de VS meer dan ver te zoeken is.

Bron: New York Times, Vox, USA TODAY

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk