NEDERLANDSE LUCHT HOORT BIJ MEEST VERVUILDE TER WERELD

Volgens een studie van Europian Envirement Agency, EEA, sterven er in Europa rond de 450.000 mensen per jaar aan luchtvervuiling. Greenpeace kon via analyses van satellietmetingen aantonen dat Nederland bij de meest vervuilde gebieden ter wereld hoort.

Lambert Rinkens, Landgraaf 2 oktober 2018, 23:53

Het EEA publiceerde jongstleden 30 oktober haar rapport. Het rapport bevat keiharde cijfers over wat fijnstof doet. Maar liefst rond de 450.000 vroegtijdige overlijdens per jaar wereldwijd. Rond de 16.000 daarvan jaarlijks in Nederland. Volgens het rapport is de lucht in Europa er wel op vooruit gegaan in de laatste jaren, maar toch moet men veel meer actie ondernemen om het gewoonweg veiliger te maken.

“Luchtvervuiling is een onzichtbare moordenaar en we moeten onze inspanningen opvoeren om de oorzaken aan te pakken. Vervoersmiddelen moeten aangepakt worden, zij veroorzaken de meeste schade. Dit is te wijten aan het feit dat de uitlaatgassen vlak boven de grond uitgestoten worden in steden en kort bij mensen.”, aldus EEA voorzitter Hans Bruyninxs.

Het EEA-rapport verscheen gelijktijdig met VN-rapport waarin bekend werd dat jaarlijks 600.000 kinderen sterven aan ademhalingsproblemen die samenhangen met luchtvervuiling.

Bekijken we de satellietkaart betreffende Landgraaf komen we er allesbehalve florissant uit. We zitten nog net niet in de meest rode categorie. Het Roergebied op luttele kilometers afstand zit daar echter wel in, net als Londen en Antwerpen.

Bron: EEA

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram