AMERICA ALS ‘LICHTEND VOORBEELD’ VOOR DE WERELD?

Zoals voormalig president Reagan het zei: “America is a shining city upon a hill whose beacon light guides freedom-loving people everywhere.” Bekijken we het verhaal eens realistisch wordt het ronduit dramatisch te noemen. De feiten op een rijtje.

Lambert Rinkens, Landgraaf 31 oktober 2018, 20:30

De meer dan boute uitspraak van Reagen sloeg toen der tijd de plank al volslagen mis. Maar de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat het nu stukken en stukken erger is dan tijdens zijn regeringsperiode. Toch geloven de Amerikanen dat de VS wis en waarachtig ‘het lichtend voorbeeld ‘ is dat “de wereld de weg moet wijzen.” Het is voor de wereld te hopen dat het nooit zo ver komt, want dan is het einde veel eerder dichtbij dan zoek.

Met nog slechts enkele dagen te gaan naar de MidTerm-verkiezingen is het wellicht aan de tijd om eens enkele feiten over de VS op een rijtje te zetten. feiten waar de republikeinen en hun president Trump heel angstvallig het zwijgen toe doen. Helaas voor de VS-burger echter niet zo heel erg gunstige feiten. Laten we met de leukste beginnen, de staatsschuldenmeter. Niet schrikken aub:

  • De Amerikaanse staatsschuld stijgt met 45.486 dollar per seconde. Ten tijde van deze publicatie stond de teller op $24.926.247.817.000,-  Om het momentele bedrag te zien kunt u de link volgen: http://www.de staatsschuldenmeter.nl
  • Het aantal dodelijke slachtoffers van misdaad met vuurwapengebruik bedraagt jaarlijks tienduizenden. Ieder jaar maar liefst rond de 33.000 dodelijke slachtoffers. Het aantal gewonden bedraagt mini-maal 70.000 per jaar.
  • Het aantal mensen die aan drugs overleden bedroeg in 2015 meer dan 47.000. In 2016 meer dan 59.000 en volgens laatste cijfers in 2017 meer dan 70.000.
  • De gemiddelde welvaart in de VS is op de wereldranglijst op nummer 10 te vinden.
  • Een op drie amerikanen lijdt aan obesitas. Per jaar overlijden in de VS 300.000 mensen hieraan. Het grootste percentage daarvan is te vinden bij de arme Amerikanen. Zij voeden zich met het in de VS relatief goedkope junkfood. Buiten dat is er in de nodige ‘slums’ niet eens groente of fruit verkrijgbaar. Deze streken noemt men ‘food deserts’.
  • Het onderwijs in de VS staat volgens een onderzoek van de OECD niet in de top 10 en ook niet bij de top 20. Men mag blij zijn om nog net binnen de top 30 terecht te komen op de 28ste plek. Het onderzoek richtte zich overigens op wiskunde en wetenschap.
  • Meer dan 2.2 miljoen mensen zitten er achter de tralies. Volgens de NRC meer dan Stalin tijdens zijn terreurbewind had. Desondanks noemen zij zich wel ‘Land of the Free’.

Natuurlijk kan men dit lijstje nog wel wat langer maken. Deze cijfers en feiten lijken echter wel voldoende. Al met al niet echt cijfers waar men zich als ‘lichtend voorbeeld voor de wereld’ mee zou moeten betitelen. En als men er dan toch voor kiest om zich zo te noemen, ondanks de echte feiten en cijfers, dan lijkt een Trump als president hebben niet eens zo vreemd meer.

Bron: OECD, Wikipedia

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk