EXTREEM-RECHTSE BOLSONARO WINT PRESIDENTSVERKIEZINGEN IN BRAZILIË

Brazilië kiest voor een rechts extreme president. Een keuze waar zij in de toekomstige jaren nog heel wat spijt van zullen krijgen. Brazilië was al extreem gewelddadig en daar komt nu nog eens Bolsonaro bovenop. De keuze voor hem heeft echter niet alleen voor Brazilië gevolgen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 29 oktober 2018, 16:19

Helaas voor de rest van de wereld heeft de meerderheid van de Braziliaanse kiezers de absoluut verkeerde beslissing genomen. De man is seksist, racist, homofoob en fascist. Eerst en vooral zullen zij dus zelf de gevolgen daarvan ondervinden.

Hun keuze voor Jair Bolsonaro heeft verstrekkende gevolgen voor Brazilië. En hoe deze zich zullen uitwerken is niet eens moeilijk te voorspellen. Er zijn aardig wat parallelen met de VS en president Trump te trekken. Nare bijkomstigheid is echter dat Brazilië op dit moment al extreem gewelddadig is.

Bolsonaro gaat echter net als Trump een forse stap verder en wakkert haat en geweld nog meer aan. In Brazilië waren er in het afgelopen jaar al 62.000 moorden. Bolsonaro claimt dat dit af zal nemen als de burgers zich daar nog eens bovenop legaal mogen gaan bewapenen. Meer wapens als oplossing voor geweld? Kijkt men wat er de afgelopen dagen alleen al in de VS heeft plaats gevonden, zal het bloedbad alleen maar in omvang toenemen.

Een andere parallel met de VS en Trump is dat Bolsonaro het land in tweeën gesplitst heeft. Een minimaal net zo grote kloof tussen rechts en links die al tijdens de verkiezingen slachtoffers heeft geëist. Bolsonaro’s aanhangers pleegden al aanslagen en aanvallen op homo’s, vrouwen en linkse tegenstanders. Met hem als president gaat dat echt niet afnemen.

De man is verder ook nog eens, en daar maakt hij ook allesbehalve een geheim van, aanhanger van de voormalige militaire dictatuur in het land. Tijdens dat militaire bewind zijn honderden Brazilianen vermoord of verdwenen in het niets. Veel van de slachtoffers zijn nooit meer terug gevonden. Bolsonaro deed vrij recent ook de uitspraak: ” We zullen 30.000 van hen moeten opruimen…”

Ook zal de politie nog sneller gebruik mogen maken van haar wapens. En de reputatie van de politie aldaar is sowieso al meer dan ronduit triest. Alleen al in Rio de Janeiro doodde de politie in de afgelopen vijf jaar honderden mensen. In 2017 alleen al 920. Veelal illegaal. Amnesty International heeft al langer de beschikking over bewijzen dat dit ook plaats vond bij reeds gearresteerde of al gewonde burgers.

In de aanloop naar de Olympische Spelen voerde de politie haar moordpartij nog eens flink op. Rio moest ‘schoon’ zijn voor de Spelen. Vooral de jongere, arme zwarte generatie was hiervan het slachtoffer. En zoals te verwachten, kon dit in een land als Brazilië dan ook straffeloos zijn doorgang vinden. Nu Bolsonaro ook nog eens aan de ‘trigger happy’ politie ruggensteun gaat verlenen en  het geweld bevordert is ook op dat vlak allesbehalve veel goeds te verwachten.

Wereldwijd bezien

Bolsonaro ontving, uiteraard, vrij snel de felicitaties van Trump. Verder volgden ook de extreem rechtse Italiaanse minister Salvini en neo nazi Marin Le Pen. Dit soort allooi spint garen met zijn overwinning. Zij zullen de Braziliaanse keuze tot op het bot uitbuiten om te melden dat het wel degelijk normaal is om op een extreem rechtse crimineel te stemmen. Over de daadwerkelijke gevolgen voor de samenleving zullen zij zwijgen of de gebruikelijk onzin en leugens vertellen. En de waarheid? Die zal door hen als ‘Fake News’ worden afgedaan.

Er is echter nog een zaak die voor de rest van de mensheid van belang is. Bolsonaro heeft al langer aangekondigd dat het kappen van het regenwoud geen probleem is. Met zijn goedkeuring zal het tempo van de kap in razend tempo stijgen. De indianen en kleine boeren zullen daar de directe gevolgen van ondervinden. Zij zullen van hun land moeten vertrekken. Goedschiks of kwaadschiks. Geweld, waarbij moord echt geen uitzondering is, tegen hun of hun medestanders is al jarenlang schering en inslag. Met Bolsonaro aan de macht, laat het gevolg zich niet moeilijk raden. En voor het milieu zullen de gevolgen absoluut dramatisch zijn.

Brazilië mag dan ver weg zijn. In de huidige wereld is het echter héél dichtbij.

Bron: The Guardian

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk