SPD EN CDU KRIJGEN WEDEROM EEN FORS PAK SLAAG VAN DE KIEZER

De Duitse regeringspartijen CDU en SPD kegen vandaag alweer een flinke dreun. Ditmaal was het raak in de deelstaat Hessen. Beide partijen gingen, volgens de nu bekende peilingen, fors onderuit. Maar wat zijn de consequenties?

Lambert Rinkens, Landgraaf 28 september 2018, 21:11

Als de peilingen zoals nu bekend bewaarheid worden bestaat er een gerede kans dat men bij de coalitie die nu in Berlijn aan de touwtjes trekt toch harde conclusies moet trekken. CDU gaat , naar alle waarschijnlijkheid van 38 naar net iets meer dan 27 en de SPD doet het nog slechter. Zij gaat van 28.7 naar 19.6. De SPD verliest een kleine 30% van haar kiezers en dat mag met toch echt wel een dreun noemen.  ‘Die Grünen’ lijken aardig te profiteren van het SPD verlies. Zij bevinden zich in een nek-aan-nek race met de SPD.

De Duitse SPD top-kandidaat Thorsten Shäfer-Gümbel zei het zo: “De SPD zit in een zware vertouwens- en geloofwaardigheid crisis.” En daar is aardig wat voor te zeggen. De SPD verkeert daar echter al jaren in. De beslissingen die onder Andrea Nahles genomen zijn in de afgelopen maanden dragen daar alleen maar verder aan bij. Het persè in het pluche willen zitten en dan alles wat de CDU voorschotelt maar accepteren, wekt bij de sociaal democratische kiezer al lang geen vertrouwen meer. Het tijdperk dat mensen niet geïnformeerd werden is allang voorbij. Alleen schijnt dat kwartje nog niet gevallen te zijn bij de SPD.

Met de uitslag van vandaag en die van de verkiezingen in Beieren heeft de Groko (Grosse Koalition), haar draagkracht voor een heel groot deel verloren. Daar zal men zich in Berlijn terdege bewust van zijn.

Of daar consequenties, en zo ja, welke, aan verbonden worden is nu de grote vraag. Het vertrek van Andrea Nahles is meer dan alleen maar denkbaar. Alhoewel partijfunctionarissen zich al ingedekt hebben. “Het zou nog te vroeg zijn…..”, wanneer men dan bij de SPD aan de bel trekt? Nog een jaartje met Merkel en het hoeft niet meer. En daar is men, in ieder geval, in Duitsland heel nieuwsgierig naar.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk