WIM KOK EN WAAR ZIJN CARIÈRRE NAAR TOE LEIDDE

Oud premier Wim Kok is overleden en de lofbetuigingen komen uit zo ongeveer alle gaten en kieren aan gewapperd. Maar hoe terecht is dat? Er wordt van alles en nog wat opgesomd over de heldendaden van de man, maar er wordt ook aardig wat verzwegen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 21 oktober 2018, 20:46

WimKok, 1938-2018, wordt door alles en iedereen die in beeld komt als dé sociale man neergezet. Hoe goed hij het wel niet allemaal bedoelde en hoe goed hij het wel niet allemaal gedaan heeft.

Maar dat is dan blijkbaar toch alleen maar de mening van de mensen die in beeld komen. Menige Nederlander ziet het op zijn zachtst gezien toch wel iets genuanceerder.

Ooit begonnen als vakbondsman, bij de toenmalige Bouwbond NVV die overging in het FNV, timmerde hij misschien nog uit idealisme aan de weg. Dat veranderde later toch echt wel in iets minder sociaal. Waarschijnlijk draait Joop den Uyl nu nog rondjes in zijn graf bij de gedachte aan wat mijnheer Kok namens de PvdA voor besluiten genomen heeft.

In de jaren 90 knalde men dankzij hem een huurverhoging er bovenop van maar liefst 5.5%. Klinkt niet echt sociaal, zeggen we dan maar. Prijsverhoging in het openbaar vervoer. Ook niet iets waar je de grootverdieners mee raakt, of wel dan? Verder bezuinigde hij flink in de gezondheidszorg en in de welzijnssector. Ook niet iets om als sociaal klinkend door de beugel te kunnen. Klap op de vuurpijl was voor menigeen het ‘kwartje van Kok’. Een accijnsverhoging op de brandstof die ook nu nog steeds in de benzineprijs zit.

Na zijn politieke carrière ging de ò zo sociaaldemocratische goedheiligman eens goed cashen. Klinkt iets minder vriendelijk, maar is gewoonweg de waarheid. Commissaris bij de ING, commissaris bij TPG Post, KLM en , zie daar: bij Shell. Bij de ING stemde hij in met een verhoging van de kortetermijnbonus voor topman Michel Tilmant met maar liefst een ongelooflijke 584%. En allemaal omdat de man het zo goed en sociaal bedoelde natuurlijk.

In zijn laatste jaren had hij nog zo’n aardige: hij werd niet-uitvoerend bestuurder van de China Construction Bank. De tweede grootste bank van China. En ook dat is dan wederom echt een baan waar de gemiddelde Nederlander van denkt: tja, das echt een baan voor een sociaaldemocraat.

Minder geinig: bij eventuele interviews was hij allesbehalve gediend van vragen over deze ‘goed bedoelde’ commissariaten.

Bron: Wikipedia

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk