ONDERZOEKSRAAD VOOR VEILIGHEID: NEDERLANDSE BOUWSECTOR AL JAREN NIET MEER SERIEUS BEZIG MET VEILIGHEID

Iedere keer opnieuw moet er eerst een ongeluk gebeuren eer men wakker wordt. En dat  terwijl het er meer dan dik bovenop ligt. Nu rammelt het weer na het instorten van een parkeergarage in Eindhoven en wordt een rapport van de OVV bekend over de Nederlandse bouw.

Lambert Rinkens, Landgraaf 18 oktober 2018, 19:38

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), neemt de Nederlandse bouw al jarenlang de veiligheid niet meer serieus. Dat belooft dus nog wat voor de toekomst. Volgens de OVV gaat men voor de laagste prijs en trekt men geen lering uit al gebeurde ongelukken.

Volgens onderzoek houdt men zich na ongelukken vooral bezig met het afwentelen van de schuld en komt dan eens later het aspect onderzoek naar betere veiligheid aan bod.

De parkeergarage in Eindhoven gaf in mei vorig jaar de geest. Er volgde een onderzoek en wat blijkt? Al twee maanden voor het instorten waren er duidelijke signalen op grote veiligheidstekorten. Er zaten scheuren in de vloer en er stond water op de vloer. Beide tekenen dat er een “constructief veiligheidstekort” aanwezig was volgens de OVV. Klap op de vuurpijl: onderaannemers hadden de BAM, de opdrachtgever, al gewezen op ‘problemen met de vloerplaten’.

Op verschillende plaatsen in het land zijn al scholen gesloten waar met dezelfde vloerplaten als in de Eindhovense parkeergarage werd gebouwd. Verder ging er in Haarlem een parkeergarage op slot.

Conclusie van de OVV is dat er niemand overkoepelend de boel in de gaten houdt.

Bron: OVV

Fotografie: ANP

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk