NEDERLAND IMPORTEERT STEEDS MEER VERVUILDE GROND VOOR EIGEN GEBRUIK

De invoer van vervuilde grond stijgt steeds verder in Nederland. Het laag gelegen Nederland heeft zelf niet genoeg en voert dus grond in. Maar waarom dat dan net vervuilde grond moet zijn?

Lambert Rinkens, Landgraaf 17 oktober 2018, 18:56

Voor allerlei projecten heeft Nederland grond nodig. Maar die hebben we dus tekort. Oplossing: we voeren het in uit het buitenland. Het grootste deel uit België en Frankrijk. Daar komt het merendeel van voort uit bouw of baggerprojecten. Aardig wat daarvan is gewoonweg vervuild. Dat wetende wordt de grond dus schoongemaakt. Althans, dat zou zo moeten. Maar is dus niet zo. In de afgelopen twee jaar is er zelfs meer vervuilde grond ingevoerd dan in de jaren ervoor.

Willens en wetens wordt er dus vervuilde grond gebruikt waar de burger dus op mag leven. En wederom is het simpelweg een geldkwestie.

De niet vervuilde grond kost rond de €30,- per kubieke meter. Vervuilde grond kost óf stukken minder óf levert nog geld op ook. Voilá, de rekensom voor de aannemer is snel gemaakt. Maar de gevolgen blijven dus ook niet uit. Tot nu toe zijn er al drie plaatsen ontdekt met vervuilde grond die eigenlijk schoon hadden moeten zijn.

Milieuchemicus Joop Harmsen van de Universiteit Wageningen zegt het volgende over grond die niet regio-eigen is: “Er kan sulfaat in de grond zitten en in combinatie met organisch materiaal creëert dat waterstofsulfide. Dat is toxisch. Een ander risico is dat je een totaal andere zuurgraad krijgt dan bij dat gebied hoort, wat het ecologische evenwicht verstoort. Het kan een zootje worden.”

Een ander bijkomend probleem is dat het grondwater in Nederland gemiddeld vrij dicht onder het oppervlak ligt. Vervuiling komt er dan dus ook sneller in terecht.

Staatssecretaris van Infrastructuur en milieu Stientje van Veldhoven gaat naar aanleiding van incidenten kijken of de wetgeving ‘eventueel’ aangepast moet worden. Eventueel dus….

Het volledige artikel van Mira Sys, van Follow The Money, waar dit bericht uit voortkomt is te vinden op http://www.ftm.nl

Bron: Follow The Money

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk