FRANSEN SPRINGEN HEEL RAP OP DE CHINESE BOOT RICHTING AFRIKA

En wat schetst een ieders verbazing? Terwijl Europa en de VS zich nog in hun Doornroosjeslaap wentelen neemt China de ene na de andere miljardensprong in Afrika. En ziedaar: Frankrijk wordt wakker en springt aan boord. Die zien nu óók de vette kans liggen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 12 oktober 2018, 21:43

Eind september beëindigde de Chinese handelsdelegatie haar bezoek aan Europa in Frankrijk. De Belt and Road-trip zoals de Chinezen het noemen, anders gezegd de verbindingen tussen China en Europa verstevigen.

Meanwhile: China investeert al geruime tijd miljarden en miljarden in de Afrikaanse infrastructuur. En met reden. Afrika is een gigantische afzetmarkt, waar ook nog eens spotgoedkope arbeidskrachten met de miljoenen tegelijk rond lopen. Allesbehalve zonder eigenbelang dus.

Anderzijds zal het wel een grote stap voorwaarts voor menig Afrikaans land zijn. Hun infrastructuur gaat er met sprongen op vooruit en de economie krijgt een geweldige boost. En het is ook nog eens een andere opzet dan de kolonialistische gedachte waar men hier in het westen nog steeds van uit gaat.

Bij de Fransen is het kwartje nu ook gevallen. De Franse energie-reus Alstrom gaat aan de bak met de Chinezen en de Franse firma Thales ziet het samenwerken met Chinezen meer dan zitten. Zij omschrijven het zo: “Wij zien China niet alleen als hele grote afzetmarkt, maar ook een grote ruimte om innovatief te werken. Niet alleen voor dat wat China nodig heeft maar ook voor gebeurd in de Derde Wereld landen via de Belt and Road route.” Of te wel: snel aan boord voor we de boot missen.

De Fransen wel. Hier slapen we nog lang en gelukkig.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk