DE VERGETEN TURKSE GENOCIDE VAN 16 SEPTEMBER 1922 IN SMYRNA, TURKIJE.

Ruim 400 stakende Turkse arbeiders werden in hun kwartier gevangen gehouden en opgepakt door de Turkse politie. Zeker 27 van hen stierven bij hun werkzaamheden aan alweer een van Erdogans megalomane projecten. Maar in de Turkse geschiedenis tellen mensenlevens niet. Neem bijvoorbeeld Smyrna.

Lambert Rinkens, Landgraaf 16 september 2018, 17:34

De opgepakte arbeiders, die aan het grootste vliegveld ter wereld ‘mogen’ werken, werden finaal onderbetaald, leefden in kapotte barakken met ongedierte in hun bedden. Van hen zijn er 27 tijdens werkzaamheden overleden. En als zij geen andere uitweg meer zien dan een staking worden ze op bevel van Erdogan opgesloten en opgepakt. Niets, maar dan ook niets lijkt het megalomane gedrag van dictator Erdogan te ver te gaan.

Maar dat is op zich niet zo vreemd. Mensenlevens tellen daar niet. In de Turkse geschiedenis waren er al twee genocides te melden. De Armeense is redelijk bekend. Echter exact 96 jaar geleden vond er een meer onbekende genocide plaats te Smyrna. De zogenaamde Griekse genocide. Geschat aantal doden: tussen de 750.000 en 900.000.

Uit de East Oregonian 16 september 1922 :”2500 lijken liggen in de straten van Smyrna. Terwijl in het havenwater de lijken als stipjes drijven ten gevolge van de slachting en de brand in de stad. Meisjes van 12 tot 18 werden ontvoerd. Oudere mannen en vrouwen werden doodgeschoten toen ze voor het vuur vluchten. 6000 Grieken zijn volgens meldingen levend verbrand.”

Maar er is ook nog de Griekse Progrom uit de jaren 50 in Instanbul. Ook daar lieten de Turken zien hoeveel zij uit het verleden geleerd hebben. En ook die dreigt in de vergeethoek te geraken.

Op 5 en 6 september1955 sloeg het Turks nationalisme weer toe. En wederom waren de Grieken het slachtoffer. Georganiseerd door de Turkse geheime dienst lieten de Turken zich massaal als gepeupel gebruiken om de Griekse wijk in Instanbul aan te vallen. Twaalf Grieken werden doodgeslagen, honderden kleine Griekse zaken en winkels werden in brand gestoken. De Turkse politie wachtte rustig af tot de menigte was uitgeraasd.

Bij een telling van de VN bleken er in 2008 nog welgeteld een kleine 2500 Grieken in Istanbul te wonen. De rest van hen is gevlucht of in de loop van de geschiedenis vermoord door de Turken.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk